Sesja egzaminacyjna na Uniwersytecie Zielonogórskim pomału zmierza do końca, trwa za to nabór kandydatów na studia. W rekrutacyjnym ogromie obowiązków nie można oczywiście zapomnieć o trzynastym, zamiejscowym wydziale uczelni w Sulechowie. Także on oferuje sporo ciekawych i przydatnych kierunków kształcenia.
Mogliśmy się już o tym przekonać podczas rozmowy z dr Justyną Korycką oraz Radosławem Grechem. Są to przedstawiciele kierunków technologia żywności i żywienie człowieka oraz energetyka. W Radiu Index opowiadali głównie o praktycznym wymiarze studiów, który zapewnia naukę na właściwym poziomie.
W przyszłym roku akademickim nowością na technologii żywności będzie specjalność enologia, czyli winiarstwo. Jak zauważa dr Korycka, specjalność bardzo modna i lokalna.
Wydział Zamiejscowy w Sulechowie ma rozbudowaną bazę dydaktyczną i badawczą. Są to centra badawczo-rozwojowe, takie jak Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku oraz Centrum Energetyki Odnawialnej. Z drugiej z tych placówek korzystają m.in. studenci energetyki.
W Centrum Energetyki Odnawialnej działają takie jednostki, jak laboratorium technologii cieplnej, technologii elektroenergetycznych bądź laboratorium przemysłowych systemów informatycznych. Studenci zgłębiają w nich wiedzę bezpośrednio z przemysłu, dzięki kadrze z firm, która bierze udział we wspólnych badaniach z pracownikami naukowymi.
O ofercie studiów w Sulechowie i zapleczu praktycznego kształcenia – również w całości rozmowy.
dr Justyna Korycka, Radosław Grech