Czy wiecie jednak, że jednym z największych producentów lodów jest zielonogórski “Nordis”? Dziś, 18 lipca 2018 r. mija 50 lat nieprzerwanej działalności firmy!
Początki firmy datowane są na dzień 18 lipca 1968 r., kiedy to nastąpiło uroczyste otwarcie chłodni, która pierwotnie nosiła nazwę Chłodnie Składowe.
Łączna wartość inwestycji wynosiła ówczesnych 87 mln złotych, a wstęgę przecinał wicepremier Eugeniusz Szyr wraz z m.in. ministrem Przemysłu Spożywczego i Skupu Stanisławem Gucwą oraz wiceministrem resortu Stanisławem Ochabem.
Chłodnia za podstawowe zadanie miała przechowywać mięso, ale już wówczas planowano rozszerzenie produkcji na mrożonki owocowo-warzywne w ilości 600 ton.
Otwarcie chłodni było bardzo ważnym wydarzeniem dla miasta i całego województwa oraz pozwoliło na lepsze zaspokajanie potrzeb mieszkańców. Najbardziej wyróżniający się budowniczowie tj. Henryk Augustynowicz, Stanisław Rogowicz oraz Jan Puk zostali odznaczeni Krzyżami Kawalerskimi Odrodzenia Polski!
W 1974 roku w zakładach została uruchomiona produkcji lodów oraz owoców mrożonych i wyrobów kulinarnych. W lipcu 1992 roku firma zmieniła nazwę na Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego „Nordis”, a rok później z nowej linii produkcyjnej wypuszczono pierwsze lody na patyku.
W lipcu 1997 roku zakłady zostały sprywatyzowane i powstała nowa firma o nazwie „NORDIS” Chłodnie Polskie Spółka z o.o. w Zielonej Górze. Zaczyna się prężna działalność nowej spółki, która bardzo dużo inwestuje i w przeciągu kilku lat przejmuje udziały w P.P.CH Wałbrzych oraz kupuje P.P.Ch. „Lodam” we Wrocławiu, chłodnie „Frigoopol” w Opolu.
Wybudowano magazyny dystrybucyjne w Zabrzu i Poznaniu.
W ten sposób powstała grupa kapitałowa “Nordis” Chłodnie Polskie, a wieloletnia modernizacja i rozbudowy, inwestycje w sprzęt chłodniczy, tabor samochodowy, magazyny dystrybucyjne, zwiększenie wydajności urządzeń produkcyjnych i system utrzymania jakości spowodowało, że zielonogórski “Nordis” jest jedną z największych polskich firm produkujących lody, mrożonki warzywne i owocowe, a także mrożone dania gotowe.
Zdjęcia zostały umieszczone za zgodą i dzięki uprzejmości Krzysztofa Wieczorka oraz Bronisława i Radosława Bugla.
Tekst i materiał ikonograficzny:
dr Grzegorz Biszczanik – historyk, filokartysta, znawca dziejów Zielonej Góry.