Rękodzieło, takie jak serwety, kosze i świąteczne ozdoby czy przysmaki na wielkanocny stół pojawiły się w skansenie w Ochli. Na jarmarku kaziukowym w Muzeum Etnograficznym prezentowali je wystawcy z różnych miejsc Polski. Wszystko uzupełniały występy ludowych kapel.
W trakcie Kaziuków swoje wyroby pokazała m.in. Barbara Pawlicka z Gwieździna w województwie pomorskim. Zajmuje się tworzeniem palm oraz pisanek z Lubelszczyzny – tam, gdzie ma swoje korzenie.
Moi rodzice przywędrowali z Lubelszczyzny, a to wiadomo – kraina pisanek i wzornictwa pisankowego. Teraz na emeryturze zajęłam się tym z pasją. Pisałam pisanki co roku, oczywiście na Wielkanoc, ale teraz rozwinęłam tę pasję. Wykonuję je starą techniką batiku, czyli wszystko jest pisane woskiem. Nakładam warstwy wosku i kolejno farb – żółtej, pomarańczowej, czerwonej i czarnej. Jedną pisankę mogę wykonać w ciągu jednego dnia, ponieważ muszę czekać, aż kolejne warstwy wyschną.Barbara Pawlicka
Rękodzielniczka przyznaje, że pisanki są bardzo pracochłonne, ale efektowne. Za swoje prace otrzymała nagrodę w ogólnopolskim konkursie na pisankę o wzorach ukraińskich. Organizuje go Muzeum Lubuskie im. Jana Dekerta w Gorzowie Wielkopolskim.
Impreza w skansenie przyciągnęła również tych, którzy uczą się tworzyć coś własnoręcznie. Teresę Andersz z Żagania zainteresowały warsztaty wykonywania wielkanocnych palm.
Bardzo się cieszę, że mogę być tu na Kaziukach. Nie spodziewałam się, że wileńskie mogą być tutaj. Teraz mam sposobność popróbowania, jak się robi palmy i kwiaty z bibuły. Jest to bardzo precyzyjne. Podziwiam panie, które potrafią to robić. Cieszę się, że podtrzymują tradycje ludowe, że ktoś nad tym czuwa. I jest to piękne, jest to przeżycie dla dzieci i dorosłych.Teresa Andersz
Do muzeum dotarły tłumy ludzi. Z pewnością sprzyjała temu pogoda, ale wielu przyszło również, aby znaleźć świąteczny drobiazg lub prezent „na zajączka”. Byli również wielbiciele regionalnej muzyki.
W przerwie od spaceru w skansenie można było również coś przekąsić. Na stoiskach podawano wileńskie dania, np. pierogi i cepeliny, do spróbowania były również wędliny, ciasta i ciasteczka.
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Czytaj dalejAKCEPTUJĘ
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.