Jeśli znacie fajne przepisy, zróbcie kilka zdjęć i dajcie nam znak! gazeta@uzetka.pl – w temacie maila “mój przepis” 🙂
Ruskie naleśniki
Masa naleśnikowa:
– 1 jajko
– szklanka mąki
– łyżka oleju
– szklanka mleka
– szczypta soli
– 1 jajko
– szklanka mąki
– łyżka oleju
– szklanka mleka
– szczypta soli
Farsz:
– ziemniaki
– twaróg
– cebula
– sól, pieprz
Panierka:
– 1 jajko
– bułka tarta
1. Jajko, mąkę i mleko wymieszać na jednolita masę, dodać łyżkę oleju i szczyptę soli. Usmażyć naleśniki.
2. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki, wymieszać z twarogiem na jednolitą masę, dodać cebule i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Naleśniki z farszem, obtoczyć w jajku i w bułce tartej, smażyć na patelni na złoty kolor.
4. Do smaku można je polać śmietaną.
3. Naleśniki z farszem, obtoczyć w jajku i w bułce tartej, smażyć na patelni na złoty kolor.
4. Do smaku można je polać śmietaną.
Smacznego!
Autor: Kornelia Kornosz, Fot. Wojciech Waloch