Mamy wiele produktów regionalnych, którymi mogą się pochwalić różne miejscowości. Województwo lubuskie przystąpi więc do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Będziemy jedenastym regionem w Polsce i czterdziestym siódmym w Europie, który znajdzie się w tym gronie.
Skąd decyzja o przyłączeniu się do sieci? To odpowiedź na oczekiwania gospodarstw rolnych i restauracji w województwie – wyjaśnia wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.
Mamy liczne zapytania i zgłoszenia gospodarstw rolnych, ale również przede wszystkim dobrych restauracji w naszym województwie, które chcą wykorzystać produkty na liście Ministra Rolnictwa, ale również te, które są wytwarzane metodą tradycyjną. Po to, żeby móc z tych produktów przygotowywać potrawy, które będą podawane gościom. Dzisiejszą wizytą pana Niclasa rozpoczniemy proces dochodzenia do tego, żebyśmy byli pełnoprawnym członkiem sieci dziedzictwa kulinarnego.Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego
Mowa o Niclasie Fjellstromie, europejskim koordynatorze Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Przyjechał ze Szwecji do regionu lubuskiego, by przeprowadzić szkolenie. Opowie, jakie warunki muszą spełnić restauracje, by stać się częścią kulinarnej sieci.
Sytuacja związana z rozprzestrzenianiem się koronawirusa nie jest dobra, ale trochę nam pomaga. Podkreśla wagę, jaką powinniśmy przywiązywać do lokalnych produktów i lokalnych producentów żywności. I że możemy serwować zarówno swoim gościom, jak i lokalnej społeczności lokalne produkty. Temu właśnie służy działalność, jaką prowadzimy przez Europejską Sieć Dziedzictwa Kulinarnego.Niclas Fjellstrom
Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego będą mogły dołączyć lubuskie restauracje. Najpierw zostanie powołana komisja, która będzie sprawdzać, czy bazą dań w menu są produkty regionalne. Lokale, które spełnią ten warunek, otrzymają prawo do wykorzystywania znaku sieci.
Jeżeli chodzi o Europejską Sieć Dziedzictwa Kulinarnego, jest strona internetowa, gdzie wszystkie podmioty ze wszystkich krajów i regionów są zamieszczone. Ale my także zamierzamy mocno promować te gospodarstwa poprzez publikacje, ulotki informacyjne. Chcemy, żeby Lubuszanie mieli ułatwiony, prosty dostęp do wysokiej jakości produktów. A ten znak pozwoli im odnaleźć te produkty.Arkadiusz Dąbrowski, dyrektor Departamentu Programu Rozwojów Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego
Symbolem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego jest czapka kucharska i sztućce z podpisem „Culinary Heritage”.