Wielu z wystawców bierze udział w konkursach na produkty i potrawy regionalne, zdobywając prestiżowe nagrody.
Tego dnia skansen wypełni się zapachami świeżego pieczywa, słodkich wypieków, pierogów, ziół i domowych przetworów, wędlin i dziczyzny. Nie zabraknie miodów różnego gatunku i lubuskiego wina. Będzie okazja obejrzeć i nabyć oryginalne przedmioty dekoracyjne oraz użytkowe – rękodzieło lokalnych rzemieślników oraz twórców ludowych i nieprofesjonalnych. Tło imprezy stanowić będą zabytkowe zagrody i muzyka ludowa oraz biesiadna. Dla chętnych przewidziano ankietę dotycząca wspomnień kulinarnych. Spośród osób, które wypełnią formularz rozlosowane będą upominki.
Impreza zaczyna się o 11:00 i trwa do 17:00. Wstęp na nią kosztuje 5 złotych.
fot. Damian Danak
Autor: Źródło: Muzeum Etnograficzne, kt