Czy mleko roślinne można uznać za alternatywę dla mleka krowiego? Według niektórych – owszem. A co je ze sobą łączy? Okazuje się, że tylko kolor i konsystencja, bo napój roślinny jest pozyskiwany z ekstraktów roślin. Dodatkowo ma obniżoną zawartość białka i tłuszczu.
W Dniu Mleka Roślinnego postanowiliśmy dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego napoju. Jak mówi Jolanta Kiżuk – dietetyk kliniczny – napój roślinny jest bezpieczną opcją nie tylko dla wegan i wegaterian, ale i dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Pamiętajmy jednak – mleka roślinne nie są idealnym zamiennikiem produktów mlecznych. Nie zawierają takich samych ilości białka, fosforu czy witaminy A. Jakie roślinne produkty więc wybierać, kiedy w naszej diecie nie ma nabiału?
Warto również dodać, że poszczególne napoje roślinne mają różne właściwości. Na przykład mleko migdałowe pozytywnie wpływa na przemianę materii i zapewnia uczucie sytości.
Materiał przygotowała Izabela Budakowska.