Badania
W 2011 roku laboratoria badały 5 623 próbek, z których ze względu na niewłaściwą jakość zakwestionowano 1 177. Rok wcześniej – zbadano 7 077 próbek, a zakwestionowano 1 544. Najczęściej badano artykuły spożywcze, włókiennicze, paliwa oraz zabawki. Badania pozwalają także wykryć składniki, które nie są deklarowane przez producenta na opakowaniu żywności – np. słodziki, konserwanty, fosforany, wyższą zawartość tłuszczu. W przypadku produktów włókienniczych czy zabawek, dzięki badaniom laboratoryjnym możemy się dowiedzieć, czy towar zawiera niebezpieczne substancje – np. przekroczone dopuszczalne stężenie ftalanu obecnego w częściach plastikowych. Równie cenne są analizy produktów chemii gospodarczej, które pozwalają ocenić jakość sprzedawanych konsumentom artykułów, np. wykryć, czy płyn do mycia naczyń zamiast substancji usuwającej tłuszcz nie zawiera zbyt dużo chlorku sodu. Dzięki niemu płyny są bardzo gęste, ale nieskuteczne. Informacji o chlorku sodu nie można znaleźć na opakowaniu płynów do mycia naczyń dlatego konieczne są specjalistyczne analizy.
Zadaniem laboratorium jest także analiza paliw wlewanych do baków. Jak wynika z badań, oleje napędowe sprawdzane w zeszłym roku miały m.in. za niską temperaturę zapłonu, co mogło stwarzać niebezpieczeństwo wybuchu par oleju podczas nalewania z dystrybutora do baku. W przypadku benzyny – zawyżona była m.in. zawartość tlenu.
Dokładna lektura etykiet kupowanych towarów powinna być obowiązkiem każdego konsumenta. Choć nie jest to analiza tak dokłada jak badania laboratoryjne, ułatwia wybór produktu. Na co zwrócić uwagę, kupując:
Żywność
Zgodnie z prawem żywność przeznaczona do sprzedaży powinna być odpowiednio oznakowana. Producenci muszą m.in. podać termin przydatności do spożycia, wykaz składników, ich ilość, itp. Zgodnie z prawem niektóre artykuły spożywcze muszą spełniać minimalne standardy jakości. Należą do tej grupy m.in.: mleko, masło, tłuszcze do smarowania, oliwa z oliwek, miód czy wyroby czekoladowe. Żywność, dla której prawo nie określa minimalnych standardów – parametry jakościowe wyznacza producent, deklarując je przede wszystkim na opakowaniu, czy etykiecie. Dotyczy to np.: przetworów mięsnych, warzywnych, napojów bezalkoholowych oraz pieczywa.
Zabawki
Każda zabawka (lub jej opakowanie) powinna posiadać oznakowanie znakiem CE, który potwierdza zgodność z zasadniczymi wymaganiami dotyczącymi bezpieczeństwa. W zależności od rodzaju zabawki, bez względu na wiek dziecka, dla którego jest ona przeznaczona, należy zwrócić uwagę m.in. na części wystające – rurki i sztywne elementy, które mogą stanowić niebezpieczeństwo dla dziecka, powinny być osłonięte. Mechanizmy składające się w innych zabawkach, np. w deskach do prasowania, składanych krzesełkach lub wózkach do zabawy, powinny mieć blokadę zabezpieczającą.
Ubrania
Zgodnie z przepisami na każdym wyrobie włókienniczym powinna znajdować się informacja o składzie surowcowym i sposobie konserwacji – określenie m.in. metod prania, suszenia i prasowania – napisana jednolitym, czytelnym wyraźnie widocznym drukiem. Ponadto należy umieścić dane umożliwiające identyfikację przedsiębiorcy odpowiedzialnego za wprowadzenie produktu na rynek. Informacje te powinny być w języku polskim. Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić kupując ubrania dla dzieci. Sprawdzajmy czy np. ozdobne elementy są przymocowane w sposób trwały i dziecko nie będzie w stanie ich odłączyć (dotyczy dzieci do lat 3).
Wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w wojewódzkich inspektoratach Inspekcji Handlowej. Ponadto bezpłatną pomoc w dochodzeniu swoich praw uzyskamy od powiatowych lub miejskich rzeczników konsumentów. Bezpłatne porady udzielane są również przez Federację Konsumentów pod numerem telefonu 800 007 707 oraz w jej oddziałach. Poradnictwo konsumenckie w Polsce jest finansowane między innymi z budżetu UOKiK.
Autor: Źródło: UOKiK