Agata Gąciarz, studentka filologii rosyjskiej wymieniła nam kilka potraw, które warto zasmakować. Przygotowane zostały bliny, płow (potrawa tatarska), pirog z kapustą.
Agata powiedziała również dlaczego warto się zainteresować Rosją i dlaczego akurat ten kraj zdecydowali się promować. – Jest tutaj instytut neofilologii i występuje u nas taki kierunek jak filologia rosyjska. Dlatego chcielibyśmy ludziom pokazać, że Rosja to nie tylko białe niedźwiedzie na ulicach, nie tylko mafia, nie tylko wódka. I chcielibyśmy wszystkich zachęcić do spróbowania narodowych potraw rosyjskich – zakończyła jedna z organizatorek.
Oprócz prezentacji kuchni podczas imprezy odbył się pokaz filmu „Pochowajcie mnie pod podłogą” a już jutro wystąpi Andriej Kotin, który wykona recital w języku rosyjskim. A jeszcze dziś w klubie Straszny Dwór odbędzie się impreza taneczna z muzyką rosyjską w tle.
Dni kultury rosyjskiej możemy odwiedzać jeszcze jutro od godziny 9:30 do 14.
Autor: Wojciech Góralski