Szparagi, rzodkiewka, pomidory, truskawki, a nawet – czereśnie. Między innymi takie owoce i warzywa – nazywane sezonowymi – można już kupić na stoiskach na mieście. Dietetycy przekonują – wszystko co sezonowe, jest dobre. I powinno znaleźć się na naszym talerzu.
Mówi dr Justyna Korycka – Korwek z Instytutu Sportu, Turystyki i Żywienia UZ.
Po pierwsze cena. W sezonie takie produkty są tańsze. Po drugie takie produkty są pełne wartości odżywczych. Są pełne witamin i składników mineralnych.
A na co warto zwrócić uwagę, kupując takie produkty?
Zobaczmy w jaki sposób są przechowywane. Czy nie są w workach i nie mogą oddychać. Albo czy nie są poukładane jedne na drugich, na dużej górce i te na dole mogłyby przez to ulegać zniszczenia. Każde uszkodzenie powoduje, że taki produkt może się szybciej psuć.
Warto sprawdzić również to, czy dany produkt nie nosi znamion pleśni. Dr Korycka – Korwek przypomina, że takie owoce czy warzywa nie nadają się już do spożycia.