Brakuje ich nam, gdy:
Żyjemy w stresie
Stres sprawia, że w organizmie powstają szkodliwe wolne rodniki. Niszczą je wit. A, E, C. Ich brak pogarsza stan skóry, płodność, sprzyja chorobom układu oddechowego, krwionośnego i nowotworom.
Źródła wit. A: marchew, brokuły, szpinak, dynia, burak. Zapotrzebowanie dzienne (1 mg) zaspokoi marchew, kilka orzechów, 3 różyczki brokuła.
Źródła wit. E: oleje roślinne, migdały, jaja, marchew, kiełki, mąka razowa, warzywa zielone. Zapotrzebowanie (8-13 mg) zaspokoi surówka z kapusty, łyżka oliwy, pół łyżki masła, 5 migdałów.
Nękają nas infekcje
To znak, że mamy deficyt witaminy C. To ona w dużej mierze odpowiada za układ odpornościowy. Innym skutkiem jej niedoboru są m.in. uszkodzenia naczyń krwionośnych, rozpulchnione dziąsła, źle gojące się rany, utrata apetytu, zapalenie błony śluzowej, choroby żołądka.
Źródła wit. C: owoce aceroli i dzikiej róży, natka pietruszki, papryka, koperek, brukselka, kapusta, szpinak, czosnek, kiszonki, czarna porzeczka, truskawki, maliny, jabłka, cytrusy. Zapotrzebowanie dzienne (45-90 mg) zaspokoimy, zjadając np. jedną mandarynkę, surówkę z kapusty, kawałek papryki, łyżkę siekanej natki pietruszki.
Mamy obniżony nastrój
Jeśli nic nam się nie chce, może to być oznaką niedoboru we krwi witaminy D. Jej niski poziom sprzyja też występowaniu infekcji układu oddechowego, depresji, a także chorób autoimmunologicznych, (np. reumatoidalnego zapalenia stawów czy atopowego zapalenia skóry).
Źródła wit. D: promieniowanie słoneczne, tran, tłuste ryby morskie – łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki (także z puszki). Zapotrzebowanie na wit. D to 600-1000 jednostek dziennie. To znaczy, że należy przebywać co najmniej 15 min na słońcu, zjeść porcję ryby lub jajko, plaster żółtego sera, kubek jogurtu.
Nadużywamy kawy
Napój ten (także mocna herbata, alkohol) działa moczopędnie. Wypłukuje z organizmu wit. C i B1, której niedobór może wywołać podenerwowanie, zmęczenie, zaburzenia pamięci i koncentracji, nudności, bóle brzucha, obrzęki nóg i przyspieszoną akcję serca.
Źródła wit. B1: kasze, płatki, ciemny ryż, razowy chleb i makaron, groch, fasola, drożdże, orzechy, słonecznik, ryby, mięso i wędliny (głównie wieprzowe). Zapotrzebowanie (1,6 mg na dobę) zaspokoją: kromka razowca, plasterek szynki, porcja ryby, mięsa, strączkowych (lub garść słonecznika), porcja kaszy, ryżu lub makaronu.
Źródło informacji: www.kobieta.interia.pl
Autor: www.kobieta.interia.pl