POLSKA I ŚWIAT:

Marchewko, ty nad poziomy wylatuj!

To, że jedzenie warzyw jest zdrowe, wie każdy. Nie każdy jednak jest skłonny zrezygnować z kotleta mielonego na rzecz sałaty z rzodkiewką. Osoby, które się na to zdecydowały, 11 stycznia obchodzą swoje święto. Rezygnacja z mięsa jest powodowana różnymi czynnikami. Nie chodzi już tu tylko o zdrowie, ale o poczucie estetyki, przekonania i idee. O popularności wegetarianizmu opowiada Renata Marczak, z restauracji Wege Mena:

Renata Marczak o popularności wegetarianizmu

Jakie są zatem główne przyczyny przejścia na wegetarianizm?

Renata Marczak o przyczynach

W związku z rozwojem wegetariańskich preferencji na rynku możemy znaleźć szereg wyrobów mających ułatwić (i umilić) rezygnację ze statusu mięsożercy. Kotlety sojowe, przetwory domowej roboty, rozmaite kasze. Powstaje także coraz więcej restauracji, które swoim klientom serwują jedynie potrawy wegetariańskie. Bo choć „wszystko jest dla ludzi”, to nie wszystko musi być kosztem zwierząt.

Renata Marczak o wegetariańskich substytutach


 

Autor: Anna Karmowska

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00