Książeczka zdrowia do celów sanitarno – epidemiologicznych jest wymagana przy każdej pracy związanej z pożywieniem, to już ostatnia chwila, aby wyrobić ją przed tegorocznym sezonem. Pierwszy krok polega na udaniu się do sanepidu i dostarczaniu probówek przez trzy dni. W przypadku osób dojeżdżających można porozmawiać i poprosić o możliwość dostarczenia dwóch próbek jednego dnia. Następnie po otrzymaniu wyników udajemy się do lekarza medycyny pracy, gdzie na podstawie badania lekarskiego i wyników badań laboratoryjnych zostanie wydane orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do pracy. Lekarz może zlecić również dodatkowe badania np. RTG klatki piersiowej lub badanie krwi. Ostatecznie lekarz wypełnia wyniki w książeczce i życzy miłej pracy.
Należy pamiętać, że w książeczce jest informacja o terminie jej ważności. Wcześniej musimy ponownie odwiedzić lekarza w celu wykonania badań okresowych.
Autor: Anna Krawczyk