POLSKA I ŚWIAT:

Chcesz schudnąć? Musisz jeść!

Podstawową rzeczą – o której teoretycznie wszyscy wiemy, ale często nie potrafimy się do niej dostosować – jest regularne spożywanie posiłków. Jeść powinniśmy co mniej więcej 3 godziny, czyli 5 razy dziennie. Pierwszy posiłek dnia powinniśmy zjeść najpóźniej godzinę po przebudzeniu, zaś ostatni około 2-3 godziny przed snem.

Piramida żywienia

To schemat graficzny składający się z sześciu części. Każda z nich odpowiada innej grupie pokarmów. Licząc od podstawy są to: produkty zbożowe, warzywa, owoce, nabiał, mięso, ryby i  jajka, zaś na szczycie są tłuszcze. Schemat ten należy umiejętnie czytać – im wyżej w piramidzie znajduje się dany produkt, tym mniej powinniśmy go spożywać. Często zatem powinniśmy spożywać pdorukty zbożowe i warzywa, z kolei tłuszcze najrzadziej.

Co mamy na talerzu

– Warzywa powinny być dodatkiem do każdego posiłku – przekonuje Hanna Stolińska.  Zaznacza jednak, że nie chodzi o plasterek pomidora na kanapce. Warzywa powinny stanowić nawet do 50% posiłku.

Należy przyjrzeć się również ilości mięsa, które spożywamy.  Najnowsze zalecenia mówią o tym, by mięso spożywać z umiarem. Trzy razy w tygodniu po 150 gram – tak Hanna Stolińska opisuje najbardziej optymalne spożycie mięsa.

Trzeba również zwrócić uwagę na metodę jego przygotowania. Należy ograniczyć smażenie – zamiast tego możemy piec gotować czy nawet grillować. Dzięki temu ograniczymy również spożycie tłuszczów.

Doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety jest woda mineralna. Dziennie każdy z nas powinien wypić 2 litry.

[%]php%news%19066[%] Żeby schudnąć, trzeba jeść

– Nie bądźmy na diecie, tylko zmieńmy sposób żywienia – apeluje dietetyczka. Przede wszystkim nasz organizm musi nam zaufać, dlatego bardzo ważne są regularne posiłki. Omijanie posiłków czy głodzenie się dają znać naszemu ciału, że musi magazynować, co za tym idzie spada przemiana materii i łatwiej o efekt jojo.

Nie ma takiego produktu, który zapewni nam wszystkie składniki pokarmowe w odpowiednich ilościach. Dlatego, by nie dopuścić do powstawanie niedoborów, należy uwzględnić w jadłospisie produkty ze wszystkich grup z piramidy żywienia.

Materiał przygotowany na podstawie wywiadu Agnieszki Zając z Hanną Stolińską  w programie "Pora na pora" w Akademickim Radiu Index.
 

Autor: Lidia Majewska

Zobacz więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Back to top button
0:00
0:00