W czym znajdują się tłuszcze trans?
Według wielu badań tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla naszego organizmu. W niewielkich ilościach znajdują się one w mleku i różnych przetworach mlecznych (w tym i w maśle, które tak powszechnie uznawane jest za zdrowe!), w nieco większych w niektórych rodzajach mięsa (zwłaszcza zwierząt przeżuwaczy: krów, baranów, itp.).
Prawdziwe „bomby” niezdrowych tłuszczów trans powstają w wyniku sztucznego procesu utwardzania. Wtedy nawet te zdrowe tłuszcze stają się niebezpieczne! Niestety, stają się także bardziej odporne na procesy utleniania, a tym samym trwalsze. Fakt, że można na nich smażyć przez dłuższy czas niż na zwykłym tłuszczu, wykorzystuje się w gastronomii (zwłaszcza w restauracjach typu fast food), w cukiernictwie i piekarnictwie.
Dlaczego powinniśmy uważać na tłuszcze trans?
Jednak czym nam tak naprawdę grozi spożywanie nadmiernych ilości tłuszczów trans? Przede wszystkim dieta taka wpływa na wzrost niezdrowego cholesterolu LDL we krwi, przy równoczesnym obniżeniu poziomu cholesterolu zdrowego HDL. Utrzymywanie się takiego stanu prowadzi do wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej oraz kłopotów z sercem. Może to doprowadzić nawet do nagłej śmieci sercowej lub zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca!
Nadmiar tłuszczów typu trans sprzyja także wzrostowi masy ciała oraz przyrostowi tkanki tłuszczowej. Co więcej, tłuszcze te mają bezpośredni wpływ na metabolizm tkanki tłuszczowej i mogą zmniejszać naszą wrażliwość na insulinę.
Co jeszcze może powodować nadmierne spożywanie tłuszczów trans? Sprawdź na stronie kampanii Poznaj się na tłuszczach – znajdziesz tutaj sprawdzone informacje, najświeższe badania i ciekawostki nie tylko na temat tłuszczów, ale także o budowaniu zdrowej zróżnicowanej diety.
Autor: Artykuł sponsorowany