Kontrolerzy sprawdzili sklepy, kioski, bary, restauracje, a także punkty gastronomiczne. Na właścicieli punktów żywieniowych nałożono 20 mandatów w wysokości 4 tys. złotych. Jakich nieprawidłowości doszukali się pracownicy Sanepidu? – Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości w tych kontrolowanych obiektach to zły stan higieniczny pomieszczeń, brudne urządzenia chłodnicze, sprzedawanie przeterminowanych produktów – mówi Joanna Adamczyk z powiatowej stacji Sanepidu.
W tym samym czasie do kontroli pobrano 59 próbek środków spożywczych. – Szczególną uwagę poświęcamy warunkom przechowywania, eksponowania i sprzedaży żywności nietrwałej – dodaje przedstawicielka powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
W trakcie kontroli pracownicy sprawdzają, czy produkty znajdują się w urządzeniach chłodniczych. Badany jest też stan techniczny urządzeń.
Autor: Mateusz Kasperczyk