Województwo lubuskie może chwalić się wieloma specjałami. Na liście produktów tradycyjnych widnieją 64 produkty, m.in. żur z ziołami, paska bukowińska i chleb z nasionami lnu. Odkrywaniu lokalnej kuchni służy też konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.
Na szczeblu wojewódzkim organizuje go Urząd Marszałkowski. W konkursie oceniane będą produkty żywnościowe i potrawy regionalne wytwarzane tradycyjnymi metodami, związane z konkretnym obszarem geograficznym oraz takie, które mają szczególne właściwości wynikające z warunków w regionie. Przysmaki zaprezentują koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, przedsiębiorstwa rolno-spożywcze i indywidualni producenci.
Rozstrzygnięcie regionalnej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się 20 sierpnia w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze o godzinie 11:00. Nagrody będą przyznane w czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty, w szczególności roślinne łączone ze zwierzęcymi.