ZIELONA GÓRA:

Ale rzeźnik! [Nieznana Zielona Góra, odc. 1]

Przy dawnej Herrenstrasse 3 (dziś ul. Artura Grottgera 5) znajduje się wyjątkowe miejsce, gdzie zatrzymał się czas. Sklep mięsny z przedwojennym wyposażeniem!

Zmieniały się granice państw, właściciele, ale sam sklep nigdy się nie przebranżowił. Od 111 lat można tam kupić mięso i wędliny.

To jedyny taki sklep w naszym mieście.

W budynku, prócz “mięsnego”, było mieszkanie właściciela, w podwórzu znajdowały się pomieszczenia masarskie, zaś piwnice domu służyły jako magazyn. Jednak to, co najpiękniejsze, jest wewnątrz sklepu – ręcznie malowane kafle na ścianach, haki zakończone świńskimi głowami, wspaniałe kafle posadzki. Jest też oryginalny, w dalszym ciągu używany, topór do mięsa.

Ciekawostką jest także to, że w środku jest obieg grawitacyjny, podobny do tego, jaki spotkamy w bunkrach Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego, dzięki któremu mięso w ladach zachowywało swoją świeżość!

Tekst i zdjęcia:
dr Grzegorz Biszczanik – historyk, filokartysta, znawca dziejów Zielonej Góry

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00