ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Jak podawać kawę gościom?

Tureckie przysłowie mówi, że kawa powinna być czarna jak noc, słodka jak grzech i gorąca jak miłość. A ponieważ Turcy są mistrzami kawy, warto kierować się ich mądrością. Jeśli jednak serwujący kawę nie jest zwolennikiem kawy po turecku, ma do wyboru całą paletę możliwości, aby uzyskać prawdziwy majstersztyk, którego Turcy będą mu mogli pozazdrościć.

Sposoby podawania kawy — w czym serwować magiczny napar?

W zależności od serwowanej kawy pijący powinien dobrać odpowiednie naczynie, które zagwarantuje nie tylko odpowiednią pojemność dla danego rodzaju napoju, ale również utrzyma jego ciepło przez kilka minut, pozwalając rozkoszować się naparem w najprzyjemniejszej temperaturze, w swoim tempie i wygodny sposób. O ile kawa nie jest serwowana na zimno, naczynie warto najpierw podgrzać, aby wydobyć dzięki temu pełnię smaku i aromatu. Kawę podaje się w filiżance lub szklance, której urok jest w stanie podkreślić odpowiedni spodeczek lub podkładka, będące nie tylko wygodnym miejscem do przechowywania łyżeczki, ale również zabezpieczeniem blatu, na którym serwujący stawia kawę i zabezpieczeniem pijącego. Filiżanka reprezentuje tradycję, elegancję i klasykę, szklanka zaś nowoczesność i oszczędny w ozdobniki styl. Coraz bardziej popularne stają się szklanki do kawy z podwójnymi ściankami, które nie tylko efektownie wyglądają, ale również zabezpieczają kawę przed zbyt szybkim wystygnięciem. Nieodzownym uzupełnieniem naczyń podstawowych są odpowiednio dobrane cukiernica, mlecznik, czy talerzyk na dodatki, z którymi miłośnikowi kawy smakuje ona najlepiej — kakaowy bądź korzenny herbatnik, albo gorzką czekoladę.

Warto, aby każdy poszukujący niebanalnych pomysłów na oprawę kawowego rytuału poznał Inspiracje Ferrero, które podpowiedzą mu, jaką szklanką, filiżanką czy spodkiem zachwyci tych, którym kawę serwuje.

Kawa na każdy nastój, każdą okazję i każdą pogodę.

Zapewne każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj kawy, rzadko jednak ogranicza się wyłącznie do niego. To byłoby odbieranie sobie przyjemności płynącej z różnorodności. Warto spróbować każdej z poniższych kaw, aby przekonać się która kiedy smakuje najbardziej.

  • Espresso to podstawa podstaw serwowana w cylindrycznych filiżankach o pojemności 50 – 70 ml z charakterystyczną kremową pianką i bardzo słodka. Jest bazą wielu innych napojów kawowych. Zazwyczaj serwowana ze szklanką wody.
  • Espresso macchiato — esencjonalny napar z odrobiną spienionego zimnego lub ciepłego mleka podawany w małych klasycznych filiżankach.
  • Capuccino — łagodny trójskładnikowy napój będący mieszanką espresso, ciepłego mleka i mlecznej pianki. Charakterystyczne duże filiżanki do capuccino o lekko pękatym kształcie są absolutnym must have w każdym włoskim domu, ale stosowane są wyłącznie przed południem. Podanie tego napoju w porze popołudniowej to dla Włochów po prostu nietakt.
  • Caffè latte — czyli kawka z mleczkiem serwowana w wysokich grubych szklankach składająca się w 1/3 z espresso i w 2/3 z łagodnie spienionego ciepłego mleka.
  • Latte macchiato — trójwarstwowa spora porcja kawowego napoju podawana w wysokich szklankach z uszkiem w towarzystwie długiej łyżeczki. Na spód naczynia wlewane jest mleko, na nim delikatnie układana jest mleczna pianka a na końcu równie delikatnie wlewane jest gorące espresso.

Smak klasycznych kawowych napojów uzupełni znakomicie ciekawy dodatek, którym posypywana jest powierzchnia — kakao, starta czekolada czy cynamon, a w upalne dni raczyć się można jedną z odmian kaw mrożonych. Niezależnie jednak która kawa zostanie wybrana Inspiracje Ferrero mogą podpowiedzieć, jak pięknie i elegancko ją zaserwować, aby stała się niezapomnianą podróżą do krainy smaku.

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00