
Maszynka do mielenia to w rzeczywistości bardzo wszechstronne urządzenie. Można je wykorzystać na wiele sposobów, dlatego przyda się w każdej kuchni. Mamy dla Ciebie kilka pomysłów na wykorzystanie jej na co dzień. Sprawdź nasze pomysły!
Domowe pasty i pasztety
To jedno z najpopularniejszych zastosowań maszynki do mielenia. Zmielone warzywa, strączki i orzechy to doskonała baza do zdrowych i sycących smarowideł na kanapki czy przekąski. Dzięki maszynce z łatwością przygotujesz klasyczny hummus. Maszynka z łatwością poradzi sobie z ziarnami ciecierzycy! Wystarczy, że dodasz do niej czosnek, tahini i oliwę. Możesz też wypróbować pasztet z soczewicy lub fasoli, wzbogacony przyprawami oraz ziołami. Inny doskonały pomysł to pasta z pieczonych warzyw, np. z bakłażana czy papryki.
Maszynka do mielenia pozwala też zrobić domowe masło orzechowe. Warto spróbować! To znakomity dodatek do kanapek, deserów i owsianek. Dzięki maszynce do mielenia pasty i pasztety zyskują idealną, aksamitną konsystencję, a Ty masz pełną kontrolę nad ich składem!
Domowa bułka tarta
Jeśli w Twoim domu często zostaje sporo chleba, z którym nie wiesz, co zrobić, chwyć za maszynkę do mięsa i zrób bułkę tartą. W ten sposób zaoszczędzisz pieniądze, a przy tym nie będziesz wyrzucać żywności. Taka bułka tarta nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Możesz ją wykorzystać do panierowania kotletów, ryb czy warzyw, a także dodawać ją do klusek, zagęszczać nią farsze. Możesz również wzbogacić ją o ulubione przyprawy, np. zioła, czosnek czy parmezan, tworząc wyjątkową mieszankę smakową.
Mielenie orzechów i nasion
Domowa maszynka do mięsa doskonale poradzi sobie z mieleniem twardych nasion czy orzechów. Zmielone orzechy to wspaniały dodatek do rozmaitych ciast, deserów, owsianek czy domowej granoli. Możesz wykorzystać je również jako bazę do spodu sernika czy zrobić z ich użyciem batoniki energetyczne. Jeśli zmielisz je maksymalnie, uzyskasz aksamitne domowe masło orzechowe, np. z orzechów ziemnych, migdałów czy nerkowców – bez sztucznych dodatków i konserwantów! Z kolei mielenie nasion, takich jak słonecznik, siemię lniane czy sezam sprzyja wydobyciu ich wartości odżywczych. W takiej formie możesz wykorzystać je np. do past, koktajli czy domowego tahini.
Rozdrabnianie twardych serów
Maszynka bardzo dobrze sprawdzi się w mieleniu twardych serów takich jak parmezan, pecorino czy grana padano. Dzięki temu możesz zrezygnować z kupowania gotowych, mielonych produktów. Ser zmielony w domu cechuje wyjątkowa świeżość i intensywny smak. Możesz wykorzystać do go posypywania makaronów, zapiekanek, czy pizzy. Co więcej, zmielony ser lepiej się roztapia, tym samym równomiernie pokrywając danie. Możesz nawet zmielić różne twarde sery, jak cheddar czy gouda, uzyskując w ten własne, wyjątkowe mieszanki serów.
Pomoc w przygotowaniu pierogów i klusek
Zmielone ziemniaki to bazowy składnik kopytek. Wystarczy dodać do nich mąkę i jajka. Możesz wykorzystać je też do leniwych pierogów, które są szybkie w przygotowaniu i doskonałe na obiad. Zmielone ziemniaki to również składnik farszu pierogów ruskich. Dzięki maszynce, zmielisz ziemniaki równomiernie, co ułatwi uzyskanie gładkiej i jednolitej masy.