Słodko było znów w Muzeum Etnograficznym w Ochli. Jak co roku, skansen był gospodarzem Święta Miodu. Mogliśmy nieco podjeść, dobrze się zabawić i dowiedzieć co nieco o „płynnym złocie” i pszczołach.
W Ochli swoje stoiska rozstawili regionalni pszczelarze. Królował nie tylko miód w słoikach, ale także w plastrach oraz inne pszczele produkty: pyłek kwiatowy i wosk.
Mamy miód sekcyjny, czyli tak zwany miód w plastrach, pyłek, miód rzepakowy, akacjowy, lipowy, gryczany, wielokwiatowy, faceliowy, nawet słonecznikowy. Mamy kosmetyki, propolis, książki, więc można się trochę edukować. W większości są to tegoroczne miody, ale są też takie, na które trzeba poczekać, aż się go zbierze. Wiadomo – wrzosy są we wrześniu. Pasiekę mamy od 20 lat, impulsem był po prostu miód – chciałem mieć swój, w stu procentach naturalny.Paweł Sulatycki, prezes Koła Pszczelarzy Zielona Góra
Można powiedzieć, że pszczelarstwo u nas kwitnie. Jak wspomina Paweł Sulatycki, z kilku uli udało się rozbudować pasiekę do dwustu. Drugim sposobem pozyskiwania miodu jest bartnictwo. Pszczoły żyją i pracują wówczas w pniu drzewa.
O czym pomyślimy, słysząc hasło „pszczoła w kulturze”? Jednym z pierwszych skojarzeń będzie pewnie postać pszczółki Mai z popularnej bajki. Opowieści o pszczołach są też jednak motywem znanym w kulturze ludowej. Istnieje wiele legend, wyobrażeń i symboliki związanej z tymi owadami.
W tej wiedzy ludowej można odnaleźć i prawdę, i błędne przekonania. W dawnej Europie nakładano na pszczołę podobne wyobrażenia, jakie są o społeczeństwie ludzkim. Czyli społeczeństwo ludzkie, w którym dominował mężczyzna, było nakładane na pszczelą rodzinę. Wyobrażano sobie, że główna, centralna postać, to nie żadna królowa matka, tylko król. To pokazuje błąd w myśleniu.dr Magdalena Pokrzyńska, antropolog kultury i socjolog, Uniwersytet Zielonogórski
Z drugiej strony, jak przyznaje dr Pokrzyńska, z ludowej mądrości możemy dowiedzieć się wiele o dobroczynnych właściwościach produktów pszczelich. Wykorzystuje się je w tzw. apiterapii (od słowa apis – pszczoła).
Święto Miodu, oprócz naukowego i rzemieślniczego spojrzenia na pszczelarstwo, dało okazję do degustacji miodu i obejrzenia pokazów, np. odwirowywania miodu czy bartnictwa. Były również warsztaty plastyczne dla dzieci i jarmark z regionalnymi produktami.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.