– Instytut, który kształci życiowo – tak przedstawia Instytut Nauk o Żywności i Agrotechniki Wydziału Zamiejscowego w Sulechowie Uniwersytetu Zielonogórskiego dr Justyna Korycka, dyrektor tegoż instytutu, który wychodzi naprzeciwko nowym trendom żywieniowym.
Dziś to jeden organizm w obrębie Uniwersytetu Zielonogórskiego, a wcześniej funkcjonujący w ramach sulechowskiej PWSZ. Instytut o żywieniu stara się kształcić w zgodzie z nowymi trendami, kształcąc np. w zakresie kuchni molekularnej.
Na zdrowe odżywanie dziś jest moda, a z ekranu telewizora i komputera spoglądają na nas niemal bez przerwy celebrytki z płaskim brzuchem, które chcą nas edukować i zmieniać nawyki żywieniowe. Instytut robi to bez blasku fleszy, ale podaje informacje, które na pewno przydadzą się w życiu.
Niestety, nie wszystkie rady żywieniowe, które otrzymujemy w przekazie medialnym powinniśmy brać sobie do serca.
Więcej na ten temat w całej rozmowie z dr Justyną Korycką, która do wysłuchania poniżej.
Rozmowa z dr J. Korycką w Radiu Index