Internet pełen jest diet, tych mniej lub bardziej popularnych lub restrykcyjnych. Do najmodniejszych planów żywieniowych zalicza się w tej chwili dieta paleo. Polega ona na wyborze i spożywaniu produktów nieprzetworzonych. Na talerz trafiają więc składniki bez jakiejkolwiek obróbki termicznej.
Co na temat takiego sposobu odżywiania myślą dietetycy? O komentarz poprosiliśmy dr Justynę Korycką – Korwek z Instytutu Sportu, Turystyki i Żywienia UZ.
Chcemy wrócić trochę do korzeni. Owszem – żywność nieprzetworzona jest lepsza od tej wysoko przetworzonej. Ma zdecydowanie lepsze i więcej składników odżywczych. Ale o ile sałatki możemy zjeść surowe, warzywa i owoce, to mięso już niekoniecznie. I może zacząć brakować nam białka.
Po jakie plany żywieniowe i produkty warto zatem sięgać?
Najwięcej błędów popełniamy podczas wyboru diety. Sięgając po te popularne, bez spersonalizowania naszych potrzeb. Czy przypadłości dieto zależnych.
Więcej o zdrowym odżywianiu w ostatniej odsłonie programu “UZ Nawigatora”. Audycja – przypomnijmy – w każdy wtorek o godzinie 13.30.