Charakterystyczne zielono-żółte domki otoczyły zielonogórski ratusz. To oczywiście miasteczko winiarskie. Podczas święta Zielonej Góry swoje produkty prezentują w nim lubuscy winiarze. Chętnie służą też różnymi radami na temat uprawy winnych krzewów.
– Pytania są bardzo zróżnicowane. Przychodzą zarówno znawcy win, jak i działkowcy – mówi Mariusz Pacholak z Winnicy Cantina w Mozowie k. Sulechowa. Nasi winiarscy rzemieślnicy opowiadają np. o warunkach do uprawy winorośli w regionie.
Winiarze nie mogą narzekać na zainteresowanie zawartością stoisk oraz informacjami o winiarstwie. Namawiają jednak, by odwiedzać ich nie tylko w Zielonej Górze w trakcie Winobrania. Ponieważ część winnic działa w większych gospodarstwach, ma również do zaoferowania regionalne przetwory.
W rozmowach z winiarzami posłuchacie również o tym, jak są położone winnice, jakie imprezy organizują oraz jakie są plany na ich rozbudowę.
Mariusz Pacholak, Winnica Cantina w Mozowie k. Sulechowa
Marek Prędkiewicz, Winnica Żelazny w Zaborze
Piotr Stefanowski, Winnica Folwarku Pszczew