Niezależnie od tego, czy zabieramy prowiant na wakacje, czy jemy w restauracjach lub smażalniach, warto zwrócić uwagę na przechowywanie żywności. Latem, z powodu nieraz wysokich temperatur, jest to szczególnie ważne.
Unikajmy otwartych bazarów, które znajdują się w miejscach silnie nasłonecznionych. Uważajmy także na chłodnie.
Zdarza się, że gdzieś pojawia się stragan z żywnością, z mięsem – nazwijmy to – swojskim, ale nie spełnia warunków higienicznych, sanitarnych. Na pewno wystarczy na to spojrzeć, że mięso jest świeże, bo musi mieć swój wygląd. Sprawdzajmy daty przydatności do spożycia. Sprawdzajmy, jak wyglądają lodówki w supermarketach, czy nie mają dużej ilości lodu. Może to świadczyć o tym, że dawno nie były uporządkowane. Mogło dojść również do nadmrożenia produktów, a powtórnie zamrożone mogą stanowić zagrożenie bakteriologiczneradziła mgr inż. Dorota Baranowska, państwowy powiatowy inspektor sanitarny Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Zielonej Górze.
Co z foodtruckami? Jedzenie z ciężarówek na kółkach jest kontrolowane. Sanepid nie odnotował wielu próśb o interwencję.
To są tak zwane miejsca mobilne. Są one zgłaszane do sanepidu. Nasi inspektorzy przeprowadzają kontrole i tam gdzie, te miejsca nie spełniają wymogów, nie mają pozwolenia na prowadzenie sprzedaży. Generalnie uważam, że nie należy się tego bać, bowiem rzadko się zdarza, że wpływa do nas prośba o interwencję. To też są rzeczy przez nas badane i kontrolowane.mgr inż. Dorota Baranowska
Poza tym sanepid sprawdza miejsca sprzedaży lodów gałkowych. W Zielonej Górze zostały nałożone dwa mandaty. Powtórna kontrola wykazała, że punkty sprzedaży są już bezpieczne.