Od prawie roku Jadłodzielnia w Zielonej Górze uczy mieszkańców, jak zapobiegać marnowaniu jedzenia. Wysiłek wolontariuszy nie spełza na niczym. Świadczą o tym liczni darczyńcy, którzy wypełniają lodówkę i szafkę przy ulicy Moniuszki. Aby podtrzymać dobre praktyki i zachęcić kolejne osoby do dzielenia się jedzeniem, Jadłodzielnia organizuje piknik.
Kto ma ochotę, niech wpada. Będzie muzyka, zabawy zespołowe i poczęstunek. Porozmawiamy również o jedzeniu i tym, jak go nie marnować. Podzielimy się pomysłami na przepisy, jak zrobić smaczne potrawy z niewykorzystanej żywności, tzw. resztek. Podarujmy sobie fajny czas.Anna Duciewicz
Na pikniku wolontariusze przypomną również, w jaki sposób działa Jadłodzielnia i co można do niej przynosić. Inicjatywę wspierają mieszkańcy, właściciele stoisk z owocami i warzywami na targowiskach, a nawet… żołnierze. Anna Duciewicz dodaje, że mile widziane są również większe ilości jedzenia, które opiekunowie Jadłodzielni pomogą dostarczyć we właściwe miejsce.
Piknik promujący ideę dzielenia się jedzeniem – dziś (30.06.) od godziny 16:00 w Parku Kolei Szprotawskiej.