– Najzdrowszy jest umiar, ale jego najtrudniej zachować – mówi Katarzyna Nowak z Akademii Zdrowej Rodziny. Przed nami święta, a na stołach pokus nie zabraknie.
Jak świętować z głową? Nasza ekspertka podpowiada m.in. zdrowsze zamienniki.
Na przykład do sałatek zamienić majonez na jogurt naturalny albo do ciast zamienić cukier na zdrowy zamiennik typu ksylitol, erytrol. Aczkolwiek, jeśli pamiętamy, że święta to tylko trzy dni, to nie jest to takie potrzebne.
– Najważniejszy jest zdrowy rozsądek – dodaje Katarzyna Nowak. Paradoksalnie zdaniem naszego gościa tyjemy przed świętami, a nie w ich trakcie.
Jemy w pośpiechu, często rzeczy wysokokaloryczne. Skupiamy się na innych rzeczach, np. na szukaniu prezentów. Najczęściej tyjemy przed świętami i po świętach, kiedy dojadamy to, co zostało, żeby się nie zepsuło i żeby tego nie wyrzucać.
Więcej w całej rozmowie, która do zobaczenia na wZielonej.pl.