Pomoc rzeczowa czy wsparcie zdolnych dzieci z ubogich rodzin to nie jedyne obszary działalności Caritas. Organizacja zapewnia potrzebującym także wyżywienie – prowadzi stołówki, magazyny z jedzeniem oraz akcję „Spiżarnia Caritas”.
Polega ona na współpracy z marketami, które przekazują towar z krótkim terminem ważności, ale wciąż przydatny do spożycia. Następnie produkty trafiają do potrzebujących. Caritas diecezji zielonogórsko-gorzowskiej uczestniczy w projekcie od 2017 roku. Właśnie podsumowała jego ubiegłoroczne rezultaty.
Wartość żywności przekazanej przez dyskonty, z którymi współpracujemy, to niemal milion 200 tysięcy złotych. Są to pełnowartościowe produkty, często z górnej półki: surowe ryby, wysokogatunkowe surowe mięso, produkty nabiałowe, ciasto, pieczywo, również gotowe dania. Z nich rodziny korzystające z programu „Spiżarnia Caritas” mogą przygotować pełnowartościowe posiłki – od śniadania przez obiad po kolację.Anna Maria Fedurek, rzecznik prasowy Caritas diecezji zielonogórsko-gorzowskiej
Z pomocy oferowanej w programie „Spiżarnia Caritas” korzysta codziennie ok. 300 osób. Przeważnie otrzymują żywność w trakcie wydawania posiłków w stołówce przy ulicy Bema.
Wszystkie te osoby, które jedzą u nas zupę i porcję chleba – posiłek finansowany z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej – dodatkowo otrzymują produkty żywnościowe do wykorzystania w swoim domu. Rotacja jest różna, bo są to zarówno osoby z noclegowni dla bezdomnych, kierowane z MOPS-u, z parafii zielonogórskich, jak i z całej naszej diecezji, bo również interwencyjnie. Staramy się wspierać rodziny, które właśnie takiego wsparcia potrzebują.Anna Maria Fedurek
Dziennie do diecezjalnej Caritas trafia żywność z 20 sklepów – 18 w Zielonej Górze i 2 w Gorzowie. Jest to około 100 różnych artykułów.