W zielonogórskich lasach sezon na grzyby wciąż trwa. Niestety pojawiły się również zatrucia m.in. muchomorem sromotnikowym. Jak uniknąć zbędnego nieszczęścia?
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zielonej Górze przestrzega przed zbieraniem grzybów, których nie znamy. Brak odpowiedniej wiedzy na ten temat może doprowadzić do zatrucia, a nawet śmierci. Jak rozróżnić grzyby jadalne od tych trujących? Na to pytanie odpowiada mgr inż. Dorota Gonczar.
mgr inż. Dorota Gonczar, grzyboznawca
Osoby, które wolą kupić już zebrane grzyby również powinny uważać, ponieważ sprzedawcy muszą posiadać odpowiedni atest.
mgr inż. Dorota Gonczar, grzyboznawca
Dorota Gonczar podkreśla, że w przypadku zatrucia trzeba niezwłocznie powiadomić lekarza.
mgr inż. Dorota Gonczar, grzyboznawca
Osoby, które chciałyby zasięgnąć opinii grzyboznawcy mogą udać do Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologiczna w Zielonej Górze przy ul. Jasnej 10 od pn. do pt. w godzinach 7:25 – 15:00.