Rusza Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego. Nowe „dziecko” uczelni ma dbać przede wszystkim o to, by lubuszanie świadomie odżywiali się zdrowo.
– Chcemy podejść do tematu bardzo kompleksowo – mówiła dr Justyna Korycka-Korwek, dyrektor ds. rozwoju.
Właśnie po to, żeby edukować tych, którzy w regionie jeszcze nie wiedzą, jak prawidłowo się żywić. Po to, by móc powiedzieć, że 100 proc. zielonogórzan wie, jak świetnie się odżywiać. Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego to jedna z trzech spółek celowych uczelni. Ma angażować się w innowacje w regionie, w innowację żywnościową i żywieniową.
Pomóc w tym ma Lubuski Ośrodek Dietoterapii.
Leczenia dietą chorób dietozależnych. Chcielibyśmy, żeby te osoby zrozumiały, że w diecie siła. Niekoniecznie w farmakoterapii, zwłaszcza na początku choroby. Można to zmniejszyć, wyciszyć dietą.
Uroczyste otwarcie ośrodka w poniedziałek, 16 września.