Nie samym winem żyją w Lubuskiem – o tym będzie można się przekonać od dziś do niedzieli w Muzeum Etnograficzym w Ochli.
Czy nasz region słynie też z piwa? Arkadiusz Dąbrowski, dyrektor Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego przekonuje, że coraz bardziej tak.
Rynek lokalnego, złotego napoju rozwija się dosyć dynamicznie w naszym województwie. Powstało kilka browarów, które ważą bardzo dobre piwo. Nie konkurujemy z Winobraniem, charakter naszej imprezy jest zupełnie inny. Można się o tym przekonać, serdecznie zapraszamy od piątku do niedzieli.
Tradycje piwowarskie na tym terenie sięgają średniowiecza, co podkreśla Tadeusz Woźniak, dyrektor Muzeum Etnograficznego w Ochli.
Tradycje faktycznie mają bardzo duże korzenie. Po wojnie było u nas ponad 100 browarów. Są tradycje winiarskie, ale ten szlak browarami był, jest i pewnie będzie. Zaczyna się to rozwijać. Staramy się propagować domowe wytwórstwo piwa.
Początek imprezy dziś o 16:00, jutro o 11:00, a w niedzielę o 13:00. Piwowaria uświetnią zespoły muzyczne. W planie jest także m.in.: wystawa browarnicza, plener malarski, a także festiwal food trucków.