Restauracje w całej Polsce nie zapominają o tych, którzy są teraz najważniejsi. Wiele lokali zaangażowało się w akcję „Posiłek dla lekarza”. Przygotowują i dostarczają jedzenie personelowi medycznemu – lekarzom, pielęgniarkom czy ratownikom.
O kulisach akcji opowiadał Andrea Procopio – restaurator, który uczestniczy w inicjatywie w Zielonej Górze. Jego lokal przygotował dania dla ośrodka intensywnej opieki medycznej Szpitala Uniwersyteckiego.
Lista restauracji, które biorą udział w ogólnopolskiej akcji „Posiłek dla lekarza”, stale się wydłuża.
Andrea Procopio, który ma włoskie pochodzenie, mówił również o sytuacji na Półwyspie Apenińskim i w Polsce.
Restaurator zwrócił też uwagę na błędy, jakie popełnili Włosi. – Dużo Włochów w momencie, kiedy wybuchła pandemia, zaczęło podróżować, uciekać. Niestety to tylko poszerzyło pandemię i przyspieszyło jej rozwój – uważa Andrea Procopio.
Cała rozmowa Romka Awińskiego z restauratorem jest do obejrzenia na Facebooku Radia Index.