Przy dawnej Herrenstrasse 3 (dziś ul. Artura Grottgera 5) znajduje się wyjątkowe miejsce, gdzie zatrzymał się czas. Sklep mięsny z przedwojennym wyposażeniem!
Zmieniały się granice państw, właściciele, ale sam sklep nigdy się nie przebranżowił. Od 111 lat można tam kupić mięso i wędliny.
W budynku, prócz “mięsnego”, było mieszkanie właściciela, w podwórzu znajdowały się pomieszczenia masarskie, zaś piwnice domu służyły jako magazyn. Jednak to, co najpiękniejsze, jest wewnątrz sklepu – ręcznie malowane kafle na ścianach, haki zakończone świńskimi głowami, wspaniałe kafle posadzki. Jest też oryginalny, w dalszym ciągu używany, topór do mięsa.
Ciekawostką jest także to, że w środku jest obieg grawitacyjny, podobny do tego, jaki spotkamy w bunkrach Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego, dzięki któremu mięso w ladach zachowywało swoją świeżość!
Tekst i zdjęcia:
dr Grzegorz Biszczanik – historyk, filokartysta, znawca dziejów Zielonej Góry