W sobotę wystartowała pierwsza edycja Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenie w Zielonej Górze. Impreza jest skierowana do małych wytwórców żywności, którzy w ekologiczny sposób produkują swoje wyroby.
Oprócz lokalnych firm, zjechali się przedstawiciele z całego kraju oraz z zagranicy. Można posmakować i kupić belgijskiej czekolady bez dodatku białego cukru, oscypka, serów z mleka różnych zwierząt, przetwory mięsne, naturalne soki oraz likier z jaj strusia. Wszystko po to, by pokazać, że można jeść dobrze i zdrowo bez ryzyka zachorowania.
Anna Tomczyk, firma Ziarenkowo
Beata Straszewska, właścicielka firmy Stewiarnia
Izabela Tomala, firma GJ Gacjana
Maciej Kowalewski, stowarzyszenie Winnice Lubuskie
Patryk Sztulpa, dystrybutor firmy Maurera
Paweł Pazdrowski, wytwóranie serów kozich Pazdrowscy
Zuzanna Górecka, wytwórnia Towarów Niezwykłych
Gościem specjalnym dzisiejszych targów był Grzegorz Łapanowski. Kucharz nie krył zadowolenia z możliwości przyjazdy do swojego rodzinnego miasta, po to by wziąć udział w takim wydarzeniu. Podczas swojego pokazu kulinarnego, oprócz przygotowania wspaniałych potraw, opowiadał historie związane z powstawaniem kuchni regionalnych.
Grzegorz Łapanowski, kucharz i dziennikarz kulinarny
Niespełna 2 godziny po występie Grzegorza, na sali konferencyjnej miał miejsce wykład panie dietetyk Lilli Aleksandrowicz zatytułowany „Jak kupować produkty spożywcze?”. Te i inne atrakcje to wydarzenia z pierwszego dnia targów, a co czeka zwiedzających jutro?
Janusz Klimenko, organizator Targów Dobrego Jedzenia
Niedzielna część targów rozpocznie się od godziny 10.00 w hali Mosiru przy ul. Urszuli 22. Cena biletu wynosi 5 zł. Pełny program i więcej informacji na stronie internetowej http://www.targidobregojedzenia.pl/
Autor: Maciej Skorżepo