Kolejki w sklepach, suto zastawione stoły, a potem… mnóstwo wyrzuconego jedzenia. Tegoroczne Boże Narodzenie nie musi tak wyglądać! O to, by świąteczne potrawy nie lądowały na śmietniku, dba Jadłodzielnia w Zielonej Górze. Do ratowników żywności możesz dołączyć i ty!
Foodsharing, czyli po prostu dzielenie się jedzeniem z potrzebującymi, zdobywa coraz więcej zwolenników. W przygotowanej do tego celu szafce i lodówce można pozostawić niemal każdy produkt. Zabronione jest surowe mięso, żywność na bazie surowych jajek i alkohol. Każde jedzenie musi być zapakowane i opatrzone datą przygotowania lub przydatności do spożycia. W okresie świątecznym Jadłodzielnia namawia do udziału w akcji „Uratuj pieroga”.
– Dzielenie daje ogromną radość – podkreśla Anna Duciewicz. Radzi również, co robić, by nie marnować jedzenia. O to można zadbać już na etapie jego kupowania lub przygotowywania.
Zielonogórska Jadłodzielnia funkcjonuje od sierpnia tego roku. Mieści się przy Polskim Komitecie Pomocy Społecznej na ulicy Moniuszki 35. Jest czynna całą dobę, również w świąteczne dni.
Anna Duciewicz, Jadłodzielnia Zielona Góra