Laboratoria, linie technologiczne: winiarska, mleczarska czy piekarska, ale w tym ośrodku również warsztaty edukacyjne. Mowa o Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych, które oferuje zajęcia dla najmłodszych, starszych i seniorów.
Skupmy się na razie na warsztatach dla dzieci. W Lubuskim Miasteczku Zawodów organizowane są warsztaty kulinarne, zajęcia w laboratoriach, edukacja zdrowego żywienia, a nawet produkcja mydła. – Bardzo często przyjeżdżają do nas zorganizowane grupy ze szkół i co nie dziwi najbardziej ich interesują zajęcia gdzie się dymi, a czasem coś wybuchnie – opowiadał prezes zarządu LOIiWA Marcin Szczęsny. Popularne są też lekcje gotowania i wykłady o witaminach i zdrowym żywieniu, na których dzieci dowiedzą się np. jak skomponować śniadaniówkę pełną zdrowia. W Kalsku stawia się na “ekoedukację” więc uczy się tam sadzenia roślin oraz zasad recyklingu.
Zajęcia są podzielone na kategorie wiekowe. Tematyka podobna, ale zakres wiedzy odpowiednio dobrany dla grup 5-7 lat, 7-12, 12-14, 14-19, a więc czy to podstawówka czy już liceum albo szkoła techniczna każdy może się dopasować. Mało tego także studenci, a nawet seniorzy znajdą tu zdecydowanie poważniejsze wyzwania. Ośrodek dysponuje liniami technologicznymi, które produkują m.in pieczywo.
LOIiWA wspiera winiarzy, mleczarzy, piekarzy czy rolników. W Kalsku myślą też o przyszłości i to całkowicie niedalekiej i pracują ze sztuczną inteligencją, którą uczą jak na przykład policzyć kalorie na talerzu za pomocą jednego zdjęcia. Więcej informacji znajdziesz tutaj