Fani jedzenia prosto z ciężarówek w ten weekend będą mieli swoją ucztę! 3 i 4 czerwca Plac Bohaterów zmieni swoje oblicze. Czas na drugą edycję Food Truck Fest w Zielonej Górze.
Ponownie w centrum miasta stanie ponad 20 food trucków. Organizator – firma Reprezentuj.com – zapewnia jednak, że menu będzie bardziej urozmaicone. Co nieco na ząb i ugaszenie pragnienia znajdą zarówno smakosze dań mięsnych, jak i wegetarianie.
– W tamtym roku przedstawialiśmy burgery i tych wozów z burgerami było naprawdę sporo. W tym roku będzie też wóz z fit jedzeniem, troszeczkę dla ludzi, którzy nie jedzą mięsa. Na pewno nie zapamiętam wszystkiego, ale zaczynając od nieśmiertelnych burgerów, pizzy z pieca, naleśników, shake’ów, kawy, kurtoszy, szarpanej wieprzowiny. Tego jest tak dużo, że trudno to wymienić – mówi Bartosz Benewiat, przedstawiciel organizatora.
B. Benewiat zapowiada, że kolejek zapewne nie unikniemy, ale można znaleźć na to patent: – Przyjdźcie ze znajomymi, niech każdy stanie w jednej z kolejek i potem dzielicie się jedzeniem, żeby nie tracić godziny czasu.
Po pierwszym Food Truck Fest do Reprezentuj.com odezwały się następne firmy z branży. Zespół poszukiwał także dobrego jedzenia na własną rękę. Efektem jest m.in. festiwalowy debiut założycieli „Łba na Karku”, którzy na co dzień goszczą w Zielonej Górze przy ul. Sikorskiego. O działalności tego food trucka opowiada Sebastian Tomczak:
– Teoretycznie pracujemy od sierpnia zeszłego roku, ale tak na poważnie zaczęliśmy się do tego przykładać w marcu, około kwietnia tego roku. Skupiamy 100% uwagi tylko na tym, by „Łeb na Karku” rósł w siłę. Jeśli chodzi o grupę docelową, to wydaje mi się, że jest jakaś. Są osoby, które regularnie przychodzą do nas, codziennie, niektóre dwa razy dziennie. Można powiedzieć, że lubią to jedzenie i wracają nawet po to, by z nami porozmawiać. Jeśli chodzi o naszą ofertę, jak nazwa wskazuje, jest to karkówa. Fajnie przygotowana, gotowana w mocnych smakach sosu sojowego, imbiru i całej reszty typowo azjatyckich przypraw. Do tego jest ręcznie robiona buła na parze. No i oczywiście dodatki – warzywa, sosy. W naszej ofercie znajduje się również smażone udo z kurczaka i krewetki.
Oprócz jedzenia na zlocie zagości także Nowa Praca – inicjatywa stworzona z myślą o osobach poszukujących pracy. Prezentować się będą przedsiębiorstwa z Nowej Soli. Wszystko w atmosferze relaksu, swobodniejszej niż biurowa. Szczegóły wyjaśnia Łukasz Rut z Organizacji Pracodawców Ziemi Lubuskiej.
– To jest inicjatywa kierowana dla tych, którzy są bezrobotnymi, ale i dla tych, którzy z jakiegoś powodu myślą o zmianie pracy. Ma na celu pokazywać dobre oferty pracy, to, co dobrego dzieje się w przedsiębiorstwach. Do tej pory raczej było tak, ze firmy raczej się z tym nie afiszowały. Stąd właśnie ta inicjatywa – NowaPraca.info, głównie internetowa. Staramy się pokazywać dobrą energię, która płynie ze współpracy i tą dobrą energią chcemy zarażać podczas festiwalu food trucków. Chcemy, by było to miejsce, gdzie można w mniej ograniczający sposób porozmawiać z potencjalnym pracodawcą. Firmy, które biorą udział w akcji, reprezentują konkretne branże, natomiast są tak duże, że właściwie miejsce jest tam dla każdego. Oferty pracy będą czekały na gości food trucków.
Drugi Food Truck Fest w Zielonej Górze odbędzie się 3 i 4 czerwca między godziną 12:00 a 21:00 na Placu Bohaterów.