,,Rarytas Lubuski w podróży” to projekt realizowany przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze. Do tej inicjatywy dołączyli lubuscy producenci, którzy chcą pokazać różnorodność kulinarną naszego regionu.
Na mapie Rarytasu Lubuskiego można znaleźć takie propozycje jak Uczta w naturze, Lubuskie opowieści czy Szlak trzech światów. O tym turystyczno-kulinarnym projekcie rozmawialiśmy z Justyną Gray z Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego.
Przeważnie potrzebujemy około pięciu godzin na zwiedzenie danego szlaku, poznania bliżej producentów, ale każdy szlak można również modyfikować pod własne doznania. Są to wycieczki skierowane zarówno do osób dorosłych, ponieważ znajdziemy tutaj winnice na szlakach, ale również dla dzieci, dla grup zorganizowanych, a także dla grup, które chcą spędzić cały weekend u lokalnych producentów, ponieważ są również szlaki, które oferują możliwość noclegu
Łącznie 18 szlaków do sprawdzenia. Każdy z różnorodną ofertą i w innej lokalizacji. W każdej kulinarnie, architektoniczne i turystyczne perełki ziemi lubuskiej.
Mamy możliwość odwiedzenia 18 różnych szlaków z grupą zorganizowaną i zobaczenia jak bogata jest turystyka w województwie lubuskim, poszerzona o ten właśnie aspekt kulinarny. Poszerza on nasze doznania turystyczne, dowiadujemy się więcej o naszym regionie i poznajemy dziedzictwo kulinarne. Teraz trend na poznawanie turystyki kulinarnej rozwija się coraz mocniej, nie tylko w Polsce i my w związku z tym trendem również chcemy tworzyć możliwość odwiedzenia Lubuskiego i poznania go bliżej
W najbliższy weekend odbędzie się Santocki szlak wina i ziół. Natomiast 20. lipca Lubuski stół. Szczegóły na stronie lcpr.pl







