Degustacje potraw, wypieków, prezentacje regionalnego rękodzieła i występy lokalnych artystów przyciągnęły do Ochli sporo osób. Impreza pod nazwą „Dobre, smaczne, bo lubuskie” była pierwszym wydarzeniem zorganizowanym w skansenie od początku epidemii. Z tego względu Muzeum Etnograficzne wprowadziło środki bezpieczeństwa – przed wejściem każdy uczestnik miał zmierzoną temperaturę, a prowadzący warsztaty nosili przyłbice.
Poza tym szczegółem impreza wyglądała jak dotychczasowe. Do obejrzenia był np. pokaz pieczenia chleba.
Proponujemy również warsztaty i wypiek ciastek ziołowych, pokazujemy, jak robić masło. I wiele, wiele innych: mamy miody, wyroby z filcu, wyroby na szydełku, jest bardzo dużo atrakcji.
W skansenie w Ochli odbył się też pierwszy konkurs grillowania. Jego uczestnicy mieli szansę otrzymać nagrodę z rąk wicemarszałka województwa, Łukasza Poryckiego.
Motywem przewodnim dzisiejszych mistrzostw jest szaszłyk, także będziemy kosztować różnych wariacji kulinarnych na ten temat. Mam nadzieję, że wszystkim mieszkańcom i przybyłym gościom się to spodoba. Przypomnę, że główną nagrodą jest przepiękny grill gazowy.
W organizacji konkursu nie przeszkodziła początkowo deszczowa aura. Pierwsze miejsce zajął Mateusz Gruszka.
Na muzealnej, plenerowej scenie wystąpił m.in. Lubuski Zespół Pieśni i Tańca, który działa przy Regionalnym Centrum Animacji Kultury.
Zawsze z „Dobrym, smacznym, bo lubuskim” rozpoczynał się Międzynarodowy Festiwal Fokloru. Teraz, ze względu na koronawirusa, musieliśmy festiwal przełożyć na wrzesień. Ale nie mogło Regionalnego Centrum Animacji Kultury zabraknąć dzisiaj, dlatego Lubuski Zespół Pieśni i Tańca umila „Dobre, smaczne, bo lubuskie”. To wiązanka folklorystycznych układów tanecznych, ale i pieśni z różnych regionów.
W trakcie imprezy osoby, które zwiedzały skansen, mogły również oglądać rekonstruowany młyn wodny z Sądowa.
fot. Aleksandra Pietruszewska
fot. Aleksandra Pietruszewska
fot. Aleksandra Pietruszewska
fot. Aleksandra Pietruszewska
fot. Aleksandra Pietruszewska
Impreza “Dobre, smaczne, bo lubuskie”/ fot. Aleksandra Pietruszewska
fot. Aleksandra Pietruszewska
fot. Aleksandra Pietruszewska
fot. Aleksandra Pietruszewska
fot. Aleksandra Pietruszewska
fot. Aleksandra Pietruszewska
Impreza “Dobre, smaczne, bo lubuskie”/ fot. Aleksandra Pietruszewska
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.