ZIELONA GÓRA:

Słodko-kwaśny weekend w hali CRS

Ostatni weekend września w Zielonej Górze sprzyjał smakoszom – wszystko za sprawą czterech festiwali, które odbyły się równocześnie w hali Centrum Rekreacyjno-Sportowego. Sakura Festiwal Japoński, Festiwal Azjatycki, Festiwal Słodyczy Świata i Festiwal Trunków Rzemieślniczych po raz kolejny podbiły serca zielonogórzan.

Dymiące tajskie stragany, aromatyczne curry, japoński udon i gruzińskie chaczapuri – w hali unosił się zapach imbiru i chilli. Na festiwalu poświęconym kuchni azjatyckiej nie mogło zabraknąć także egzotycznych smaków perskich.

My mamy kuchnię perską. Mamy różne dania z mięsem – z kurczakiem, wołowiną. Mamy też dania wegańskie, pierogi, zupę perską, różne desery i napoje.

Nie brakowało również słodkości, których na co dzień nie spotykamy – od włoskiego cannoli i tureckiej baklawy, po hiszpańskie churrosy. Na licznych japońskich stoiskach królowały z kolei rameny, tempura czy mochi.

Mamy sushi dowożone świeżo z restauracji. Tak samo pokebowle robimy na miejscu na świeżo. Oprócz tego mamy stoisko azjatyckie z tysiącem produktów.

Poza częścią kulinarną, pojawiła się też biżuteria, kosmetyki czy dodatki wprost z Kraju Kwitnącej Wiśni. A jak wydarzenie ocenili mieszkańcy Zielonej Góry?

Cztery festiwale, dziesiątki smaków i setki zadowolonych gości – właśnie tak Zielona Góra pożegnała wrzesień.

Zobacz więcej
Back to top button
0:00
0:00