
Ostatni weekend września w Zielonej Górze sprzyjał smakoszom – wszystko za sprawą czterech festiwali, które odbyły się równocześnie w hali Centrum Rekreacyjno-Sportowego. Sakura Festiwal Japoński, Festiwal Azjatycki, Festiwal Słodyczy Świata i Festiwal Trunków Rzemieślniczych po raz kolejny podbiły serca zielonogórzan.
Dymiące tajskie stragany, aromatyczne curry, japoński udon i gruzińskie chaczapuri – w hali unosił się zapach imbiru i chilli. Na festiwalu poświęconym kuchni azjatyckiej nie mogło zabraknąć także egzotycznych smaków perskich.
Nie brakowało również słodkości, których na co dzień nie spotykamy – od włoskiego cannoli i tureckiej baklawy, po hiszpańskie churrosy. Na licznych japońskich stoiskach królowały z kolei rameny, tempura czy mochi.
Poza częścią kulinarną, pojawiła się też biżuteria, kosmetyki czy dodatki wprost z Kraju Kwitnącej Wiśni. A jak wydarzenie ocenili mieszkańcy Zielonej Góry?
Cztery festiwale, dziesiątki smaków i setki zadowolonych gości – właśnie tak Zielona Góra pożegnała wrzesień.







