Czy jedzenie może być interesujące dla literatów? Możemy przekonać się, że bardzo. Oryginalne poglądy nt. kuchni miał poeta i krytyk Andrzej Krzysztof Waśkiewicz, autor książki „Jedzenie jest niezdrowe. Ale przyjemne…”.
Publikacja jest zbiorem przepisów kulinarnych zredagowanym przez Eugeniusza Kurzawę. Prezentuje dania staropolskie i współczesne. Zawiera także kulinarne anegdoty i ciekawostki związane z przygotowywaniem potraw. Jak stwierdziła dziennikarka Krystyna Konecka, „intencją jej redaktora (…) było przede wszystkim pokazanie czytelnikowi zupełnie nieznanej pasji bardzo poważnego skądinąd krytyka i analityka literatury polskiej”.
Andrzej Krzysztof Waśkiewicz był bowiem znany jako poeta, krytyk, edytor i badacz literatury współczesnej. Urodził się w 1941 r. w Warszawie. W 1946 r. wraz z matką trafił na Ziemie Odzyskane. W latach 60. ukończył Technikum Rolnicze w Szprotawie i Studium Bibliotekarskie w Jarocinie. Pracował w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej w Zielonej Górze. Jego debiutem poetyckim był wiersz „Odejście”, a krytycznym – recenzja tomu Mirona Białoszewskiego „Droga do Mylnych wzruszeń”. W 1967 r. został członkiem Związku Literatów Polskich. Zmarł 11 lipca 2012 r. w Gdańsku.
Nietypowy, związany z kuchnią dorobek autora poznamy już 21 września. O 18:00 w klubie Pro Libris odbędzie się promocja książki, pokaz kulinarny i degustacja.
Wydarzenie rozpocznie obchody 196. rocznicy urodzin patrona biblioteki, Cypriana Kamila Norwida.