W Zaborze zasmakujemy w wiedzy o produkcji wina i poznamy najlepszą potrawę regionalną. Na terenie Lubuskiego Centrum Winiarstwa odbędzie się lubuski finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” oraz warsztaty winiarskie.
Konkurs został zorganizowany po raz szesnasty przez Polską Izbę Produktu Regionalnego. W Lubuskiem przeprowadził go Urząd Marszałkowski. Oprócz nagród ufundowanych przez marszałek Elżbietę Polak regionalne potrawy i produkty żywnościowe będą mogły zdobyć wyróżnienie honorowe „Perła 2016”.
Po rozstrzygnięciu konkursu Zabór przejmą lubuscy winiarze. Opowiedzą zainteresowanym, jak założyć winnicę, pielęgnować ją, a później wyprodukować dobre wino.
Finał lubuskiej części konkursu na potrawę regionalną odbędzie się 6 sierpnia od godziny 10:00, a zajęcia z winiarzami – 7 sierpnia od 10:00 do 14:00. Każdy z wykładów potrwa 90 minut. Wstęp jest wolny, jednak liczba uczestników – ograniczona.
Program warsztatów winiarskich w Zaborze:
Godzina 10.00 – Podstawowe zasady sommelierstwa
Godzina 12.00 – Podstawy produkcji wina
Godzina 14.00 – Podstawy uprawy winorośli
Czas jednego wykładu ok. 90 minut ( 2 x 45 minut )