Dziedzictwo województwa lubuskiego to nie tylko historia i zabytki. Nie zapominajmy również o części naszej kultury i tradycji – regionalnych potrawach. Na liście produktów tradycyjnych województwa lubuskiego znajdują się sery kozie, mięsa i wędliny, ryby czy wypieki. Dania, którymi może pochwalić się region, również są nagradzane.
Po raz dziewiętnasty odbywa się konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Producenci żywności uczestniczą w nim na dwóch etapach – wojewódzkim i ogólnopolskim. Mają szansę otrzymać nagrodę „Perła”. W ubiegłym roku było ich pięć, a zdobyli je między innymi:
Jarosław Szlachetko z małżonką wylansowali salceson, który otrzymał „Perłę”. Ryba dymiona – Małgorzata i Grzegorz Koza, wytrawny mus z sera zwarowego z serwatki – Lubuska Spiżarnia, Adam Mocny i Marcin Wojnowski. Muszę państwu powiedzieć, że na tle szesnastu województw pięć nagród to było sporo. Duże województwa niejednokrotnie miały jedną bądź dwie, nieraz zdarzały się ze trzy.Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego
Producenci mogą zgłaszać swoje wyroby do konkursu do 12 lipca. Chodzi zarówno o produkty, jak i potrawy. Za organizację wojewódzkiego etapu konkursu odpowiada urząd marszałkowski. Regionalny finał konkursu odbędzie się 31 sierpnia w Otyniu, w trakcie święta plonów powiatu nowosolskiego.