Mamy wiele produktów regionalnych, którymi mogą się pochwalić różne miejscowości. Województwo lubuskie przystąpi więc do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Będziemy jedenastym regionem w Polsce i czterdziestym siódmym w Europie, który znajdzie się w tym gronie.
Skąd decyzja o przyłączeniu się do sieci? To odpowiedź na oczekiwania gospodarstw rolnych i restauracji w województwie – wyjaśnia wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn.
Mamy liczne zapytania i zgłoszenia gospodarstw rolnych, ale również przede wszystkim dobrych restauracji w naszym województwie, które chcą wykorzystać produkty na liście Ministra Rolnictwa, ale również te, które są wytwarzane metodą tradycyjną. Po to, żeby móc z tych produktów przygotowywać potrawy, które będą podawane gościom. Dzisiejszą wizytą pana Niclasa rozpoczniemy proces dochodzenia do tego, żebyśmy byli pełnoprawnym członkiem sieci dziedzictwa kulinarnego.Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego
Mowa o Niclasie Fjellstromie, europejskim koordynatorze Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Przyjechał ze Szwecji do regionu lubuskiego, by przeprowadzić szkolenie. Opowie, jakie warunki muszą spełnić restauracje, by stać się częścią kulinarnej sieci.
Sytuacja związana z rozprzestrzenianiem się koronawirusa nie jest dobra, ale trochę nam pomaga. Podkreśla wagę, jaką powinniśmy przywiązywać do lokalnych produktów i lokalnych producentów żywności. I że możemy serwować zarówno swoim gościom, jak i lokalnej społeczności lokalne produkty. Temu właśnie służy działalność, jaką prowadzimy przez Europejską Sieć Dziedzictwa Kulinarnego.Niclas Fjellstrom
Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego będą mogły dołączyć lubuskie restauracje. Najpierw zostanie powołana komisja, która będzie sprawdzać, czy bazą dań w menu są produkty regionalne. Lokale, które spełnią ten warunek, otrzymają prawo do wykorzystywania znaku sieci.
Jeżeli chodzi o Europejską Sieć Dziedzictwa Kulinarnego, jest strona internetowa, gdzie wszystkie podmioty ze wszystkich krajów i regionów są zamieszczone. Ale my także zamierzamy mocno promować te gospodarstwa poprzez publikacje, ulotki informacyjne. Chcemy, żeby Lubuszanie mieli ułatwiony, prosty dostęp do wysokiej jakości produktów. A ten znak pozwoli im odnaleźć te produkty.Arkadiusz Dąbrowski, dyrektor Departamentu Programu Rozwojów Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego
Symbolem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego jest czapka kucharska i sztućce z podpisem „Culinary Heritage”.
Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Czytaj dalejAKCEPTUJĘ
Privacy & Cookies Policy
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.