Jak odpady browarnicze mogą pomóc chronić środowisko, a przy okazji je wzbogacać? Nad tym zastanawiali się studenci z koła naukowego “Solum et Universum” Uniwersytetu Zielonogórskiego. Stworzyli projekt, który zgłosili do konkursu “Klakson – impuls do innowacji”. I wygrali!
Pomysłodawcami projektu byli Piotr Pilch i Tobiasz Bartyzel. Wymyślili go jako temat pracy inżynierskiej. Teraz dalej rozwijają swoją inicjatywę. Chcą sprawdzić, na ile odpady po produkcji złotego trunku są skuteczne jako nawóz.
Projekt dotyczy nie tylko ochrony środowiska, ale również inżynierii środowiska, czyli świadomego, pożytecznego działania człowieka w przyrodzie. Studenci sprawdzą, jak dodawanie do gleby odpadów browarniczych wpływa na jakość gleby.
Projektem są już zainteresowane lokalne firmy. Inicjatywa studentów ma więc szansę na wykorzystanie w biznesie.