Dziś pizza, dzięki licznym dodatkom wpływającym na jej ostateczny smak, jest daniem uniwersalnym i wyjątkowo popularnym. Jaka jest tajemnica światowej kariery tego włoskiego dania?
Krótka historia pizzy
W swej obecnej formie pizza jest daniem na wskroś włoskim, jednak pierwsze potrawy przypominające do złudzenia tak popularną dziś pizzę pojawiły się już w czasach starożytnych. Wiadomo, że ciasto sporządzane z wody i mąki było znane już Persom, którzy takimi plackami odżywiali się w czasie swych wypraw wojennych. To jednak Włosi udoskonalili przepis na prosty placek, dodając do niego i drożdże, i aromatyczne zioła. Przełomem było jednak pojawienie się w kuchni europejskiej pomidorów, bez których dziś trudno wyobrazić sobie pizzę. Wszak sos pomidorowy jest jej podstawowym składnikiem.
Tradycja kontra oryginalność
Tradycyjna włoska pizza to ciasto, pomidory, ser i zioła. Ma ona jednak poważną konkurencję w postaci bardziej oryginalnych koleżanek. Pizza z kurczakiem lub owocami morza lub tuńczykiem, ze szpinakiem lub kiełbasą, z szynką i ananasem to tylko nieliczne przykłady dodatków stosowanych obecnie w pizzeriach. Pomysłowość ludzka nie zna granic, zaś na cieście do pizzy znaleźć może się dosłownie wszystko. Jedynym ograniczeniem jest tu ludzka wyobraźnia.
Najpopularniejsza ze wszystkich dań na wynos
Nie bez powodu to właśnie ona stała się jednym z najchętniej zamawianych na wynos lub przez telefon dań. W chwili, gdy zjawiają się nagli goście, to właśnie ona okazuje się najskuteczniejszym kołem ratunkowym. Uniwersalna, smaczna i tania – taka właśnie jest w oczach wielu Polaków pizza dostawa do domu sprawia zaś, że można niespodziewanych gości uraczyć pysznym daniem, bez konieczności opuszczania ich choć na chwilę. Wystarczy jeden telefon, by z najbliższej pizzerii na stół trafiła pizza zachwycająca swym smakiem i niezwykłym zapachem. To wygodne rozwiązanie, z którego każdego dnia korzystają setki osób na całym świecie.
Autor: pyszne.pl/pizza-dostawa