„Tradycyjna kuchnia regionu lubuskiego” – to publikacja Urzędu Marszałkowskiego, w której znajdziemy wszystkie zarejestrowane produkty regionalne, wytwarzane tradycyjnymi metodami.
Lista Produktów Tradycyjnych to spis blisko 1800 produktów z całej Polski. Istnieje od 10 lat, a żeby dany produkt mógł się na niej znaleźć musi być wytwarzany od minimum 25 lat.
O publikacji i powodach jej powstania mówi Arkadiusz Dąbrowski, dyrektor Departamentu Programu Rozwojów Obszarów Wiejskich.
Nasz region ma zarejestrowanych 78 produktów. Tradycja i wysoka jakość, to ich wspólny mianownik. Kategorie są już różne. Od produktów mięsnych, przez sery, produkty mleczne, aż po napoje i miody.
Produkt nim trafi na listę musi przejść długą formalną drogę. Najpierw należy złożyć wniosek do marszałka województwa, po pomyślnej weryfikacji trafia na biurko ministra rolnictwa. Publikacja pozostaje otwarta, jest dostępna w formie segregatora, zaś w formie elektronicznej można ją znaleźć na stronie lubuskie.pl.