Produkty lokalne coraz częściej trafiają na lubuskie stoły. Lubuszanie kupują je między innymi na Lubuskim Bazarku. Jest to wirtualne targowisko, z którego korzysta już ponad 2,5 tysiąca producentów z regionu.
Głównym założeniem Lubuskiego Bazarku było i nadal jest wsparcie lokalnych przedsiębiorców. Bo to oni pandemie koronawirusa odczuli najbardziej. Głównie po kieszeni.
Kolejnym pomysłem na wsparcie lokalnych producentów mają być bazarki stacjonarne. A dokładniej ich rozbudowa. Promotorzy produktów regionalnych wierzą, że w najbliższych latach na terenie naszego województwa powstanie nawet kilkanaście nowych lub zmodernizowanych targowisk samorządowych.
Mówił Stanisław Tomczyszyn, wicemarszałek województwa lubuskiego. Twórcą Lubuskiego Bazarku jest natomiast Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. Jego działacze podkreślają, że kupując regionalną żywność nie tylko wspieramy lokalną gospodarkę, ale także mamy pewność, że są to produkty lepszej jakości.