Wielkie żarcie film Marco Ferrieriego był uznawany- w 1973 roku – za szokujący. Jeśli jesteście ciekawi dlaczego, a nie widzieliście tego dramatu, koniecznie obejrzyjcie. Czy równie szokujące jest to, co jedzą Anglicy w 2016 roku? Posłuchajcie kolejnego odcinka audycji Z Indexem w Londynie. Tym razem Gabi Dydak opowiada o angielskich podniebieniach.
Angielskie podniebienie w niczym nie przypomina tego francuskiego. Tutaj o wyrafinowaniu nie ma mowy.
Co jedzą Anglicy? O tym opowiada Gabi:
Z Indexem w Londynie cz.1
Potwierdzam. Byłam, widziałam, nie próbowałam. Nie zdecydowałam się na typowe angielskie śniadanie, czyli : boczek, parówki zwane sasuage, fasolę w sosie pomidorowym i smażone jajo. Po takim śniadaniu można od razu zasnąć albo zemdleć z przejedzenia, ale być może w Anglii jedzą tak, żeby się ogrzać? Wszak za oknem zwykle szaro, a temperatura na pewno nie zachęca do jedzenia owocowych sałatek.
A jak jest z obiadem? Gabi przeżyła ciekawą przygodę, kiedy chciała ugotować spaghetti:
Z Indexem w Londynie cz.2
Trzy miesiące, niezły wynik! Co jeszcze można znaleźć na półkach w brytyjskich marketach? Posłuchajcie:
Z Indexem w Londynie cz.3
Oczywiście są i tacy, którzy preferują zdrową żywność, jednak wciąż należą do mniejszości. A jak z posiłkami u studentów? O tym, co jedzą między zajęciami, a także o kawie, która potrafi ratować życie Gabi opowiada tak:
Z Indexem w Londynie cz.4
Zaskakujące jest to, że w Londynie można pójść do restauracji nawet o drugiej nad ranem:
Z Indexem w Londynie cz.5
Na koniec Gabi opowiada o tym, ile kosztuje jedzenie w mieście, a także , co jada na co dzień:
Z Indexem w Londynie cz.6
Teraz niespodzianka, dla tych, którzy chcieliby posmakować typowego angielskiego śniadania. Zrób to sam:
- 3 plasterki boczku
- 1 jajko
- 3 parówki ( małe)
- plasterek szynki
- 4 łyżki fasoli w sosie pomidorowym
- sól, pieprz
Na średnio rozgrzaną patelnię ułóż plastry boczku i parówki. Następnie połóż plaster szynki, wbij jajko i dodaj fasolę. Smaż całość około 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Enjoy your meal!
Następny odcinek audycji Z Indexem w Londynie już za tydzień na 96 FM!