Składniki:
• filet z kurczaka • szklanka piwa • 1,5 szklanki mąki • jajko • Vegeta, sól, pieprz i zioła • olej
Sposób przyrządzenia:
1.Pokrój filet z kurczaka w paski, dodaj Vegety, pieprzu i ziół i odstaw do lodówki na ok. 30 min.
2. Piwo wymieszaj z mąką, z jajkiem i z szczyptą soli na jednolitą masę (o konsystencji masy naleśnikowej).
3. Obtocz kawałki kurczaka w cieście i smaż na patelni, aż się zarumienią.
4.Polecam do kurczaka sos słodko-kwaśny.
Składniki na farsz: ∙ około 0,5 kg mięsa mielonego ∙ 0,5 kg pieczarek ∙ ząbek czosnku ∙ 2 cebule ∙ 1 słoiczek przecieru pomidorowego ∙ 1 papryka czerwona i jedna żółta ∙ 1 puszka czerwonej fasoli ∙ 25 dag żółtego sera ∙ przyprawy do smaku: pieprz, sól, bazylia, maggi
Składniki na ciasto naleśnikowe:
∙ 2 szklanki mąki ∙1 szklanka mleka ∙ szklanka gazowanej wody ∙ 2 jajka ∙ suszony majeranek
Przygotowanie:
1. Pokrój pieczarki i podduś w rondlu. Oddaj mięso, pokrojone cebule i drobniutko pokrojony czosnek i duś przez ok. 20 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, osączoną fasolę, pokrojoną w cienkie paski paprykę i ponownie duś przez około 10 min. Tak przygotowany farsz dopraw do smaku.
2. Z mąki, mleka, wody i jajek przygotuj ciasto naleśnikowe i usmaż naleśniki. Każdy naleśnik wyłóż farszem i ułóż na nim plaster żółtego sera. Złóż w kopertę podsmaż ponownie na patelni. Gotowe polej ketchupem. (Katarzyna Uryasz)
Składniki:
– 3 pomidory
– 1duża lub 2 małe cebule
– sól
– pieprz
– ser żółty lub ser mozzarella
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokrojoną w kostkę smaż na patelni, dodaj pomidory również pokrojone w kostkę, przypraw solą, pieprzem i podsmaż wszystko razem aż będzie miało jednolitą konsystencję.
Bagietkę pokrój w kanapki i posmaruj masłem.
Na kanapki nałóż masę pomidorową i posyp startym serem.
Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10 min, aż się ser stopi.
Jeśli znacie fajne przepisy, zróbcie kilka zdjęć i dajcie nam znak! gazeta@uzetka.pl – w temacie maila “mój przepis” 🙂 Autor: Kornelia Kornosz, fot. wojciech Waloch